Składniki (tortownica o średnicy 23cm):
- 250 g twarogu chudego
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 g mleczka kokosowego
- 300 g puree z dyni
- 3 jaja
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 80 g erytrytolu *lub innego zamiennika - np. ksylitol, syrop daktylowy
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie - 15 g waniliowej odżywki białkowej *można pominąć
Piekarnik nagrzewamy do 180
°. Twaróg blendujemy z mleczkiem kokosowym. Żółtka miksujemy z etytrytolem, budyniem, odżywką białkową i cynamonem, Białka ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy zmiksowane wcześniej żółtka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ubitymi białkami. Masę wlewamy do silikonowej formy/tortownicy o szklanym dnie i silikonowych bokach/blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180
° góra-dół.
Bardzo jesienny ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Super ciasto i przepisy :) zapraszamy do nas
OdpowiedzUsuń