Składniki:
- 2 białka
- 1 żółtko
- 35 g mąki żytniej typ 2000
- 60 g truskawek
- 12 g odżywki białkowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: cynamon, 1 łyżka jogurtu*
* Jogurt spowoduje, że mugcake będzie bardziej wilgotny. Ja jogurtu nie dodałam i był odpowiednio wilgotny, ponieważ truskawki puściły sok.
Wbijamy jajko i jedno białko do miski, dodajemy mąkę i odżywkę. Całość mieszamy. Truskawki kroimy i dodajemy do powstałej masy, wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie mieszamy. Masę przekładamy do kubka/miseczki (naczynie wcześniej skropić wodą, masa się nie przyklei), wstawiamy do mikrofalówki na 2-3 minuty (w zależności od mocy mikrofalówki). Smacznego!
Żytni mugcake podałam z truskawkami, domowym masłem orzechowym i polałam polewą z ciemnego kakao.
świetne zdjecie i przepis. Aż żałuję że nie mam mikrofali
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Śniadanko w 5 minut!
Usuńoo mattko rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńjeju śliczne zdjęcie! Aż szkoda by było jeść :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń