Składniki (3-4 porcje) :
- 350 g piersi z kurczaka
- 500 g mrożonych brokułów
- 120 g bezglutenowego makaronu kukurydzianego*
- 100 g fety
- 80 g startego żółtego sera **
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka 1,5%
- sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, koperek
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podsmażamy na patelni z ulubionymi przyprawami, w moim przypadku, była to sól, pieprz ziołowy i curry. Brokuły gotujemy na parze, lekko solimy. Fetę kroimy w kostkę.
Przygotowujemy zalewę - do miski wbijamy jajko, dodajemy 40 g żółtego sera, mleko, sól, pieprz, zioła prowansalskie i koperek. Całość mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w międzyczasie przygotowujemy zapiekankę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wraz z kurczakiem, fetą i brokułami. Całość zalewamy masą jajeczną, mieszamy i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 20-25 minut.
* W pierwotnej wersji miałam zamysł na ryż, ale szybko zmieniłam zdanie. Makaron można zastąpić, ryżem, kaszą czy ziemniakami, jeśli ktoś sobie na nie pozwala.
** Ser żółty można zastąpić mozzarellą.
Kaloryczność:
| 1 660 kcal | białko 143,5 g | węglowodany 115,3 g | tłuszcze 66,8 g |
mmm <3 <3
OdpowiedzUsuńByła bardzo mmm!
UsuńUwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń