środa, 11 lutego 2015

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, fetą i brokułem





Składniki (3-4 porcje) :

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 500 g mrożonych brokułów
  • 120 g bezglutenowego makaronu kukurydzianego*
  • 100 g fety 
  • 80 g startego żółtego sera ** 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 1,5%
  • sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, koperek 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podsmażamy na patelni z ulubionymi przyprawami, w moim przypadku, była to sól, pieprz ziołowy i curry. Brokuły gotujemy na parze, lekko solimy. Fetę kroimy w kostkę. 
Przygotowujemy zalewę - do miski wbijamy jajko, dodajemy 40 g żółtego sera, mleko, sól, pieprz, zioła prowansalskie i koperek. Całość mieszamy. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w międzyczasie przygotowujemy zapiekankę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wraz z kurczakiem, fetą i brokułami. Całość zalewamy masą jajeczną, mieszamy i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 20-25 minut. 

* W pierwotnej wersji miałam zamysł na ryż, ale szybko zmieniłam zdanie. Makaron można zastąpić, ryżem, kaszą czy ziemniakami, jeśli ktoś sobie na nie pozwala. 
** Ser żółty można zastąpić mozzarellą. 

Kaloryczność:
| 1 660 kcal | białko 143,5 g | węglowodany 115,3 g |  tłuszcze 66,8 g |












3 komentarze: