poniedziałek, 2 lutego 2015

Dietetyczne spaghetti



Ciężki i zagęszczony mąką pszenną albo śmietaną sos? A może sos prosto z papierka lub słoika? Nie, to zdecydowanie nie dla mnie. Gwarantuję Ci, że to danie, nie powinno sprawić Ci żadnych trudności, a może akurat stanie się Twoim daniem popisowym? Do dzieła!


Składniki (porcja dla 3-4 osób)

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka*
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego/kukurydzianego 
  • 500 g przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii*
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz 
  • olej rzepakowy 
*Można użyć innego mięsa, np. wieprzowego z szynki, ale zachęcam do zmielenia samemu, żeby mieć świadomość tego co jemy. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę, jeśli się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i całość dalej podsmażamy, często mieszając. Jak już mięso się zarumieni, dodajemy zblendowane pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, całość dusimy przez 10 minut, dodajemy bazylię, oregano i wybrane przyprawy (w moim przypadku była to sól, pieprz ziołowy i pieprz cayenne) i dusimy jeszcze przez 5 minut. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Wykładamy porcjami na talerze, dekorując np. bazylią lub startą mozzarellą i.... zajadamy!



6 komentarzy:

  1. Bardzo dobrze wygląda z pewnością jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domownikom smakowało, mi zresztą też :) Więc zapewniam, że spisuje się na medal!

      Usuń
  2. dziś jadłam takie spaghetti, ostatnio ciągle mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnimi czasy mogłabym jeść daną potrawę przez cały czas, mam jakiegoś bzika!

      Usuń
  3. Ile mniej wiecej kcl ma taka porcja ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest zależne od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego, ja np. zjem porcję z 35-40 g makaronu, 100 g kurczaka, a ktoś przy innym rozkładzie makroskładników zje porcje z 80 g makaronu i 180 g kurczaka, na to nie ma reguły. Można to łatwo obliczyć przy pomocy kalkulatora kalorii na stronie np. potreningu.pl :) Jeśli nie korzystasz z proporcji BWT, to liczenie kcal jest zbędne.

      Usuń