czwartek, 12 lutego 2015

Bezglutenowe placuszki pomarańczowe





 Składniki:

Ciasto:

  • 2 białka
  • 40 g mąki kukurydzianej 
  • 10 g siemienia lnianego
  • sok z połowy pomarańczy 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
+opcjonalnie słodzik



Nadzienie:

  • 50 g twarogu półtłustego
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 10 wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki miodu. 



Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą. Powstałe ciasto wylewać łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową, formując małe, cieniutkie placuszki. 

W miseczce rozgnieść twaróg widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. 

Placuszki przełożyć nadzieniem twarogowym. 


Kaloryczność bez kiwi:
| 380 kcal | białko 22,4 | węglowodany 45,6 | tłuszcze 13,1 |






12 komentarzy:

  1. mniam, aż ślinka cieknie :) smażyłaś bez tłuszczu? chyba zaserwuje sobie to danie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez. Dobrze rozgrzałam patelnie i nic nie przywierało, ale mam też w domu ceramiczną do naleśników i nawet jak ją dobrze nagrzeję, to bez tłuszczu przywiera wszystko. Więc możesz lekko skropić olejem rzepakowym i przetrzeć ręcznikiem papierowym, żeby całość natłuścić w minimalnej ilości :)

      Usuń
  2. a zamiast mąki kukurydzianej jaką mogę dać? nie zależy mi na tym, aby były bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, kukurydziana daje fajny, delikatny posmak. Może być zwykła pszenna, jeśli używasz.

      Usuń
  3. mmm, ale pychota śniadanko :) taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siemienia nie mielić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mieliłam, lubię jak siemię "chrupie", ale można zmielić jak najbardziej jeśli nie lubisz.

      Usuń
  5. Takie delikatne! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie tylko pysznie wygląda,ale też pysznie smakuje :) moje dzisiejsze śniadanie 💪😀😜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się bardzo, że smakowało! Niech pójdzie na zdrowie! :)

      Usuń