Składniki:
- 3 białka
- 1 żółtko
- 25 g mąki żytniej typ 2000
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz ziołowy
- sól
- 120 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżeczce oleju. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Jak cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, od czasu do czasu mieszamy. Podsmażamy przez minutę, całość zalewamy wodą i dusimy przez 10 minut, do miękkości pieczarek. Doprawiamy do smaku.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy żółtko, mąkę i przyprawy wedle upodobań i lekko mieszamy łyżką z wcześniej ubitymi białkami. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy z obu stron.
Smacznego!
Wygląda smakowicie! I jeszcze te pieczarki....mmmm....
OdpowiedzUsuńwww.homemade-stories.blogspot.be
To było pierwsze takie podejście i jak najbardziej na plus!
UsuńWygląda przepysznie! Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbypoziomka.blogspot.com
Nigdy nie pomyślałabym o omlecie z pieczarami. Fajny na kolację :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A.mozna zblendowac warzywa i ugotowna kure i to wsadzić do ciasta?
OdpowiedzUsuń