wtorek, 10 lutego 2015

Tosty owsiane z jabłkiem



Składniki:

  • 1 całe jajo + 1 białko
  • 20 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 15 g waniliowej odżywki białkowej *
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
W pierwszej kolejności  należy rozgrzać porządnie opiekacz (warto pamiętać o minimalnym natłuszczeniu opiekacza, żeby nic nie przywarło). Następnie zetrzeć jabłko na tarce i dodać do niego pozostałe składniki, całość wymieszać. Jeśli opiekacz się dobrze nagrzał, możemy przełożyć gotową masę do opiekacza. Pieczemy do zarumienienia, u mnie to około 4-5 minut (to akurat jest zależne od mocy opiekacza). 

Polecam z masłem orzechowym, kremem czekoladowym z awokado czy nawet domowym dżemem.  

*Odżywkę można pominąć, ale należy wtedy dodać więcej zmielonych płatków owsianych. Jej zasługą jest przede wszystkim piękny zapach i smak, nie ma wtedy potrzeby dosładzania. 


Kaloryczność bez dodatków:
| 360 kcal | białko 28 g | węglowodany 24 g | tłuszcze 17 g |






Tutaj wersja bez jabłka, równie pyszna, ale nie tak przyjemnie wilgotna jak z jego dodatkiem. 

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie się polubiliśmy, zajmują mi mniej czasu niż omlet, a są równie pyszne!

      Usuń
  2. Bardzo fajne :) Z chęcią spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo właśnie takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa i na pewno smaczna propozycja :) Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja się zakochałam od pierwszego gryza!

      Usuń
  5. Zachwycona jestem tym przepisem! Koniecznie go muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że posmakują tak jak i mi :)

      Usuń
  6. Są wprost idealne! Istny obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie lubię takich tostów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O gustach się nie dyskutuje, ja robiłam z mąką owsianą, orkiszową i żytnią, każde były dobre. Smakowały nie tylko mi, ale mojemu chłopakowi i mamie również. Długo się nie mogłam przekonać, ale jak już zaczęłam robić tak pokochałam, jako alternatywę dla zwykłego omletu.

      Usuń
  8. Z jakiej firmy masz odżywkę białkowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie nie mam żadnej, tutaj wykorzystałam http://jablka-z-cynamonem.blogspot.com/2015/02/kulturystykaskleppl-wspopraca.html

      Usuń