wtorek, 3 lutego 2015

Omlet żytni z pieczarkami





Składniki:

  • 3 białka 
  • 1 żółtko
  • 25 g mąki żytniej typ 2000
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz ziołowy
  • sól 

  • 120 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżeczce oleju. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Jak cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, od czasu do czasu mieszamy. Podsmażamy przez minutę, całość zalewamy wodą i dusimy przez 10 minut, do miękkości pieczarek. Doprawiamy do smaku. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy żółtko, mąkę i przyprawy wedle upodobań i lekko mieszamy łyżką z wcześniej ubitymi białkami. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i podpiekamy z obu stron. 

Smacznego! 








5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! I jeszcze te pieczarki....mmmm....

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było pierwsze takie podejście i jak najbardziej na plus!

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! Będę musiała wypróbować :)

    bypoziomka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie pomyślałabym o omlecie z pieczarami. Fajny na kolację :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A.mozna zblendowac warzywa i ugotowna kure i to wsadzić do ciasta?

    OdpowiedzUsuń