Składniki:
~ ciasto:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 całe jajko + 1 białko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 wody
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i za pomocą dużej łyżki wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy do zarumienienia z obu stron.
~ krem:
Awokado przecinamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek. Dzielimy na mniejsze części. Daktyle zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i moczymy przez 5 minut. Po upływie czasu, daktyle z pozostałymi składnikami dodajemy do awokado i miksujemy blenderem na gładką masę. Uzyskany krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Zapewniam Was, że to awokado jest tutaj zupełnie niewyczuwalne, a ja ten krem nazywam po prostu oszukaną nutellą.
~ krem:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- garść orzechów ziemnych
- 6 daktyli lub dwie łyżki miodu
Awokado przecinamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek. Dzielimy na mniejsze części. Daktyle zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i moczymy przez 5 minut. Po upływie czasu, daktyle z pozostałymi składnikami dodajemy do awokado i miksujemy blenderem na gładką masę. Uzyskany krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Zapewniam Was, że to awokado jest tutaj zupełnie niewyczuwalne, a ja ten krem nazywam po prostu oszukaną nutellą.
Nigdy nie jadłam naleśników kukurydzianych, a muszę przyznać, że Twoje wyglądają świetnie! I do tego krem czekoladowy z awokado!
OdpowiedzUsuńMi przez tyle lat nawet przez myśl by mi nie przeszło, że z innej mąki mogą być zupełnie lepsze niż te tradycyjne, tymczasem testuję i stwierdzam, że każde są lepsze niż pszenne :)
UsuńKurcze, one się tak na mnie patrzą...Jeszcze ta "czekolada" mmm
OdpowiedzUsuńten krem jest przepyszny! Polecam : )
OdpowiedzUsuńŚwietne wykorzystanie awokado, pewnie podkradnę pomysł w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak tylko mam w domu dojrzałe awokado, to na myśl nasuwa mi się jedno: "Zrobię krem!"
Usuń