sobota, 24 stycznia 2015

Naleśniki kukurydziane z kremem czekoladowym z awokado



Składniki:
~ ciasto:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 całe jajko + 1 białko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka budyniu śmietankowego
*z tej porcji wyszły mi 4 średniej wielkości naleśniki.


Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i za pomocą dużej łyżki wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy do zarumienienia z obu stron.



~ krem:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • garść orzechów ziemnych
  • 6 daktyli lub dwie łyżki miodu 


Awokado przecinamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek. Dzielimy na mniejsze części. Daktyle zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i moczymy przez 5 minut. Po upływie czasu, daktyle z pozostałymi składnikami dodajemy do awokado i miksujemy blenderem na gładką masę. Uzyskany krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Zapewniam Was, że to awokado jest tutaj zupełnie niewyczuwalne, a ja ten krem nazywam po prostu oszukaną nutellą.












6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam naleśników kukurydzianych, a muszę przyznać, że Twoje wyglądają świetnie! I do tego krem czekoladowy z awokado!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi przez tyle lat nawet przez myśl by mi nie przeszło, że z innej mąki mogą być zupełnie lepsze niż te tradycyjne, tymczasem testuję i stwierdzam, że każde są lepsze niż pszenne :)

      Usuń
  2. Kurcze, one się tak na mnie patrzą...Jeszcze ta "czekolada" mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. ten krem jest przepyszny! Polecam : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne wykorzystanie awokado, pewnie podkradnę pomysł w najbliższym czasie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko mam w domu dojrzałe awokado, to na myśl nasuwa mi się jedno: "Zrobię krem!"

      Usuń