Składniki (keksówka 25x11):
~ ciasto:
- 300 + 70 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 80 ml mleka
- 60 ml wody
- 50 g masła
- 7 g suchych drożdży (Dr Oetker)
~ nadzienie:
- 1 łyżka cynamonu
- 70 g cukru trzcinowego
- sok wyciśnięty z jednej średniej cytryny
- 50 g masła
300 g mąki mieszamy z cukrem i skórką z cytryny. W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i masło, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z gazu. Następnie dolewamy zimnej wody i dodajemy drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 3 minuty. Po upływie czasu całość wlewamy do mąki i mieszamy. Dodajemy jajka i dalej mieszamy do połączenia składników. Dodajemy 70 g mąki i całość raz jeszcze mieszamy. Przykrywamy mokrą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (mniej więcej 40-60 minut).
Przygotowujemy nadzienie. Cukier mieszamy z cynamonem, a masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy sok z cytryny.
Po 40-60 minutach wyrabiamy ciasto, pamiętając o podsypywaniu mąką, pamiętając, że nie za wiele, by ciasto pozostało dalej miękkie. Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 50x25 cm. Smarujemy ciasto rozpuszczonym masłem z sokiem i posypujemy cukrem z cynamonem i kroimy wzdłuż na trzy paski o jednakowej szerokości. Nakładamy jeden kawałek na drugi nadzieniem do góry i kroimy w poprzek na 7-8 kawałków i układamy w keksówce jeden potrójny kawałek obok drugiego. Przykrywamy cisto ściereczką i pozostawiamy na 20 minut. Piec 40-45 minut w 175 stopniach. *Należy pamiętać, że nie można wyjmować ciasta z foremki zaraz po upieczeniu.
Co to za pychotka! Przepis bardzo łatwy, a i produkty łatwo dostępne :) Co do zdjęć ciasta...to wyszły Ci obłędne!!
OdpowiedzUsuńfitfunmamarun.blogspot.com
Przyrzekam, że ciasto do odrywania znika w oka mgnieniu! Dziękuję :)
Usuń