sobota, 27 września 2014

Jaglane placuszki dyniowe


Sezon dyniowy wciąż trwa, więc aż szkoda nie skorzystać. Odmian jest mnóstwo, każdy wybierze coś dla siebie. Lubię dynię ze względu na jej uniwersalność, czy na słodko, czy na słono... Smakuje równie dobrze.





Składniki: 
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki puree z dyni (ugotowane kawałki dyni w małej ilości wody trzeba po prostu zmiksować)
- 1 jajko
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru 
- 1/4 łyżeczki kardamonu 


Do purre z dyni dodać mąkę, rozbełtane jajko i przyprawy korzenne. Wylewać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć na złoty kolor. (UWAGA! Jeśli nie macie patelni, na której nie można smażyć bez tłuszczu, to wystarczy wylać kroplę wybranego oleju i przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, nic nie powinno przywierać. Pamiętajcie o DOBRYM rozgrzaniu patelni, w przeciwnym razie placuszki będą przywierać.) Podałam z bananem i łyżeczką miodu - ta słodkość mi wystarcza, jeśli komuś nie, to można dodać ulubione słodzidło do ciasta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz