sobota, 4 października 2014
Placuszki pełnoziarniste z jagodami
Lubię soboty m.in. ze względu na to, że mogę spokojnie przygotować sobie śniadanie, na które w danej chwili mam ochotę, Od poniedziałku do piątku tego czasu niestety za wiele nie mam. Wstaje wcześnie, robię sobie owsiankę/jaglankę i zmieniam dodatki. Szybko, zdrowo, a przede wszystkim rozgrzewająco. Poranki są coraz chłodniejsze, a ja jestem niesamowitym zmarzluchem, więc uwielbiam zatopić się w łóżku z miską ulubionej owsianki. W weekendy placuszki goszczą na moim talerzu najczęściej, naprzemiennie z wszelkimi omletami, dlatego dzisiaj - prosty przepis na pyszne placuszki.
Składniki: (na około 6 sztuk)
- 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału (np.Basia, Lubella, itp.)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki maślanki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść jagód (można zastąpić innymi owocami lub w ogóle ich nie dodawać)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (poza jagodami). Następnie dodajemy jagody i leciutko mieszamy z naszą masą, Wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku, była to łyżeczka miodu, łyżeczka słonecznika, pół banana i figa. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz