poniedziałek, 20 października 2014

Chlebek bananowy





Składniki:
(keksówka o wymiarach 21x7)

-200 g mąki żytniej 
-100 g mąki pszennej z pełnego przemiału 
- 3 banany
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (ja użyłam stewii) 
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka siemienia lnianego
+ opcjonalnie: garść suszonej żurawiny i garść pokruszonych orzechów




Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy i wlewamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40-50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz