poniedziałek, 10 listopada 2014

Batoniki owsiane






 Składniki (blaszka 21x21):
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych (1 szklanka górskich, 3/4 szklanki błyskawicznych)
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki poppingu z amarantusa
- 2 banany
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego


Banany rozgnieść widelcem. Płatki owsiane, pestki słonecznika, orzechy i sezam prażyć na patelni przez 6 min. Składniki te przełożyć do miski, dodać popping z amarantusa i żurawinę. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Wszystko przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć łopatką. Piec w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pokroić ostrym nożem na batoniki/ciasteczka. ZAJADAĆ :)







3 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :) idealne na zdrową przekąskę po treningu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna urocza i jesienna stylizacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stylizacja potrawy ma się rozumieć :)

      Usuń