wtorek, 11 listopada 2014
Zupa krem z zielonego gorszku
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego (*tą kwestią zajmuje się moja mama)
- 450 g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła (MASŁA, nie PSEUDO masła)
- 1 łyżka jogurtu bałkańskiego/greckiego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1/4 suszonej bazylii albo oregano.
Ugotować bulion warzywny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle w rondelku z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodać do bulionu wraz z groszkiem. Całość zagotować. Gotować do miękkości groszku. Lekko przestudzić, dodać łyżkę jogurty, sok z cytryny. Zmiksować. Doprawić do smaku.
*Podawać z grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika, dyni albo płatkami migdałowymi lub groszkiem ptysiowym. Do wyboru, do koloru!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam groszek, ale w kremie jeszcze nie próbowałam;)
OdpowiedzUsuńMożesz mi wierzyć na słowo, że warto spróbować. Ja wczoraj robiłam pierwszą próbę i się nie zawiodłam, wyszedł super!
UsuńO tak! Zupa krem z zielonego groszku to świetny wybór. Sama często ją przyrządzam, lecz w wersji troszę bardziej dietetycznej. ;-) Zależy od upodobań.
OdpowiedzUsuńNiedietetyczna jest ta jedna łyżka masła i grzanki - oba składniki można pominąć.
Usuń