poniedziałek, 24 listopada 2014

Naleśniki kukurydziane z "meksykańskim" farszem




Składniki na naleśniki:
(4 sztuki średniej wielkości) 

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 120 ml wody/mleka (ewentualnie pół na pół)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka bazylii
- sól, pieprz.


Składniki na farsz:
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/4 papryki  żółtej
- 1/4 papryki zielonej
- 1/4 papryki czerwonej
- 3 pieczarki
- 1/3 puszki czerwonej papryki
- 1/2 puszki pomidorów
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, chilli/pieprz cayenne


Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
Cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki kroimy (w kostkę, plasterki... wedle upodobań). Mięso kroimy w drobną kostkę lub mielimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy od czasu do czasu mieszając, dodajemy cebulę, czosnek, tak żeby się zeszkliły, następnie paprykę i pieczarki i przez chwilę dusimy do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, pomidory i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu i trzymamy pod przykryciem.
Ciasto wylewamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki.
Następnie nakładamy farsz wedle gustu. (np. na połowę naleśnika, a drugą połową przykrywamy lub zwijamy w ruloniki).







4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie brałam pod uwagę, że ten przepis wywoła tyle radości, ale skoro tak, to bardzo się cieszę i polecam na przyszłość :)

      Usuń
  2. Robisz bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń