Składniki:
- 150 g serka wiejskiego (*użyłam lekkiego z Piątnicy)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka maku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Serek wiejski rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej, wykładając łyżką i formując placuszki.
Podawać z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to prażone jabłko z cynamonem i trzcinowy cukier puder.
muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć innej mąki? :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć innej, ale trzeba zmienić proporcje, mąka mące nie jest równa :) Czyli albo mniej albo więcej, żeby nie było za rzadkie i za gęste.
UsuńIle kcal wychodzi na placuszek?
OdpowiedzUsuń