Składniki (2 porcje):
- 300 g brokuła
- 80 g świeżego szpinaku*
- 3 ząbki czosnku
- 50 g jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
- sól morska, pieprz
Brokuła podzielić na małe różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju, przecisnąć czosnek przez praskę, chwilę podsmażać, dodać szpinak. Zalać 1/4 szklanki wody i dusić przez 8-10 minut. Brokuła, szpinak i jogurt przełożyć do kubka blendera, doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Całość zmiksować. Smacznego!
Podawać z ulubionymi dodatkami - w moim przypadku był to makaron kukurydziany i pierś z kurczaka w tymianku. Świetnie sprawdzi się ser feta czy też pieczona ryba, np. łosoś.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpycha :) uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńtaki obiad to coś dla mnie :>
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńO mniaaam, muszę koniecznie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna, chyba pójdę coś ugotować :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga o sportowym stylu życia
http://trocheruchu.blogspot.com/
A dziś na obied lekko zmodyfikowany przepis Moniki! :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń