wtorek, 12 maja 2015

Sos brokułowo-szpinakowy


 Składniki (2 porcje):

  • 300 g brokuła
  • 80 g świeżego szpinaku*
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól morska, pieprz

 *Świeży szpinak można zastąpić mrożonym brykietem (5-6 sztuk) 

Brokuła podzielić na małe różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju, przecisnąć czosnek przez praskę, chwilę podsmażać, dodać szpinak. Zalać 1/4 szklanki wody i dusić przez 8-10 minut. Brokuła, szpinak i jogurt przełożyć do kubka blendera, doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Całość zmiksować. Smacznego!

Podawać z ulubionymi dodatkami - w moim przypadku był to makaron kukurydziany i pierś z kurczaka w tymianku. Świetnie sprawdzi się ser feta czy też pieczona ryba, np. łosoś. 





8 komentarzy:

  1. pycha :) uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki obiad to coś dla mnie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniaaam, muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż zrobiłam się głodna, chyba pójdę coś ugotować :D

    Zapraszam na mojego bloga o sportowym stylu życia
    http://trocheruchu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. A dziś na obied lekko zmodyfikowany przepis Moniki! :D

    OdpowiedzUsuń