sobota, 26 marca 2016

Owsiane ciasto marchewkowe






Składniki (blacha 24x24:

  • 4 całe jaja
  • 1 białko
  • 160 g przesianej mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 380 g marchewki
  • 100 g oleju kokosowego 
  • 20 g orzechów włoskich
  • 10 g orzechów laskowych 
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Marchewkę drobno ścieramy. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Olej kokosowy rozpuszczamy, a orzechy drobno siekamy. Dodajemy do masy wraz z pozostałymi składnikami, całość mieszamy delikatnie łopatką i wylewamy na wcześniej wysmarowaną olejem kokosowym blachę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorowanie pomijamy lub dekorujemy według uznania.

(Na zdjęciu: polewa to rozpuszczone 80 g gorzkiej czekolady 90% kakao i płatki migdałowe)

Kaloryczność kawałka ciasta (całość 9 kawałków):
188 kcal | 8 g białka | 17 g węglowodanów | 9 tłuszczu 







2 komentarze:

  1. W tym roku już się nie uda (na wielkanoc), ale w przyszłym na sto procent się pojawi.
    Żona już zagoniona (;-)) do kuchnii i wie na co mam ochotę, hehe.

    To wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń