- 4 całe jaja
- 1 białko
- 160 g przesianej mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 380 g marchewki
- 100 g oleju kokosowego
- 20 g orzechów włoskich
- 10 g orzechów laskowych
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Marchewkę drobno ścieramy. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Olej kokosowy rozpuszczamy, a orzechy drobno siekamy. Dodajemy do masy wraz z pozostałymi składnikami, całość mieszamy delikatnie łopatką i wylewamy na wcześniej wysmarowaną olejem kokosowym blachę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorowanie pomijamy lub dekorujemy według uznania.
(Na zdjęciu: polewa to rozpuszczone 80 g gorzkiej czekolady 90% kakao i płatki migdałowe)
Kaloryczność kawałka ciasta (całość 9 kawałków):
188 kcal | 8 g białka | 17 g węglowodanów | 9 tłuszczu
W tym roku już się nie uda (na wielkanoc), ale w przyszłym na sto procent się pojawi.
OdpowiedzUsuńŻona już zagoniona (;-)) do kuchnii i wie na co mam ochotę, hehe.
To wygląda pysznie!
pysznosci! jak zawsze
OdpowiedzUsuń