
Spód:
- 40 g suszonych daktyli
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g maki z amarantusa
- 40 g pokruszonych wali ryżowych
Masa serowa:
- 300 g naturalnego serka homogenizowanego
- 200 g mielonego białego sera
- 40 g nasion chia
- 25 g erytrytolu / odżywki białkowej lub innego słodzika
- 200 ml wrzącej wody
- 20 g żelatyny
Galaretka:
- 3 torebki herbaty owocowej
- 200 g truskawek
- 120 ml wrzącej wody
- 12 g żelatyny
- 10 g erytrytolu
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą (tak aby je przykryć). Odstawiamy na 15 minut. Orzechy włoskie siekamy i prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Po upływie czasu daktyle, orzechy włoskie i mąkę z amarantusa blendujemy (kawałki orzechów będą delikatnie wyczuwalne), do całości dodajemy drobno pokruszone wafle ryżowe i wyrabiamy ciasto, którym wyklejamy spód foremki (użyłam silikonowej ze szklanym dnem, które wcześniej posmarowałam olejem kokosowym),
2. Nasiona chia mieszamy z serkiem homogenizowanym i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie wraz z erytrytolem, Do miski dodajemy ser twarogowy, serek z chia i żelatynę, całość mieszamy do połączenia składników. Masę serową wylewamy na spód ciasta. Tak przygotowane ciasto z masą serową wkładamy do lodówki do stężenia.
3. Herbatę zaparzamy w wrzącej wodzie, w której rozpuszczamy żelatynę z erytrytolem i odstawiamy na 10 minut. Truskawki miksujemy. Dodajemy do herbaty, energicznie mieszając. Następnie wylewamy na stężoną masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Po upływie godziny ciasto powinno być gotowe do spożycia.
Kaloryczność (8 kawałków):
1510 kcal | białko 115 g | węglowodany 107 g | tłuszcz 69 g
1 kawałek - 187 kcal | białko 14 g | węglowodany 13 | tłuszcz 9 g
![]() |
Naturalne i zdrowe produkty możesz znaleźć w sklepie internetowym:
|
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńFajny przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny na ciepłe dni chyba musze wypróbować przepis jak najszybciej :D
OdpowiedzUsuńZacchęcam do jazdy rowerem do pracy , oto 8 powodów czemu warto :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, szczególnie zainteresowało nas wykorzystanie w nim nasion chia, które są prawdziwą bombą składników odżywczych :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!Szczególnie teraz latem! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń