poniedziałek, 31 października 2016

Sernik dyniowy




Składniki (tortownica o średnicy 23cm):

  • 250 g twarogu chudego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 300 g puree z dyni 
  • 3 jaja
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 80 g erytrytolu *lub innego zamiennika - np. ksylitol, syrop daktylowy
  • szczypta cynamonu 
  • opcjonalnie - 15 g waniliowej odżywki białkowej *można pominąć 
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Twaróg blendujemy z mleczkiem kokosowym. Żółtka miksujemy z etytrytolem, budyniem, odżywką białkową i cynamonem, Białka ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy zmiksowane wcześniej żółtka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ubitymi białkami. Masę wlewamy do silikonowej formy/tortownicy o szklanym dnie i silikonowych bokach/blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180° góra-dół. 



2 komentarze:

  1. Bardzo jesienny ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto i przepisy :) zapraszamy do nas

    OdpowiedzUsuń