sobota, 4 października 2014

Pełnoziarnista tarta z kurczakiem i cukinią







































Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wybrane zioła
- pół łyżeczki sól

- 200 g piersi z kurczaka
- curry, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól
- 1/2 papryki
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 kulki mozzarelli


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, formujemy kulę. Pamiętajmy o natłuszczeniu formy masłem lub olejem lub tak jak ja wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy formę ciastem (ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm, ale zwykła foremka do tarty jak najbardziej ok, ja po prostu nie mogłam jej znaleźć). Spód ciasta nakłuwamy widelcem i podpiekamy 13 minut.
Kurczaka kroimy w słupki, cukinię w krążki i paprykę w słupki. Doprawiamy przyprawami (curry, papryka słodka, itd. )
Po upływie 13 minut wyjmujemy nasze ciasto. Możemy je lekko posmarować przecierem pomidorowym z bazylią, ale nie jest to koniecznością. Potem układamy na cieście kurczaka, cukinię i paprykę. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, wyjmujemy i układamy mozzarellę. Wkładamy do piekarnika z powrotem i podpiekamy jeszcze 10 minut.






8 komentarzy:

  1. Super przepis i ładne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za przepis. Zajadaliśmy się z mężem. Tarta wyszła pyszna! Posmarowałam ciasto przecierem pomidorowym a całość po upieczeniu zjedliśmy z ketchupem. Pycha!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Tarta wyszła tak samo pięknie jak na zdjęciu. Jednak gorzej z smakiem.. Warzywa z piekarnika, jak to warzywka, smaczne, kurczak równiez. Jednak ten spód.. rozumiem że fit, ale gdybym drugi raz to robiła zrezygnowalabym z mozzarelli (i tak nie nadaje za dużo smaku) i kaloryczność z sera dalabym na korzyść smaczniejszego spodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój spód wyszedł chrupiący i bardzo ziołowy. Z pewnością jest to kwestia osobista, ale w tym przypadku wszystkim smakowało, a jeśli chodzi o kaloryczność. Nie bawię się w kaloryczność, tylko gramaturę makroskładników. Przepis z października, wtedy jeszcze nie przywiązywałam do tego wagi.

      Usuń
  4. czy kurczaka musimy podsmażyć przed włożeniem do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń