niedziela, 30 sierpnia 2015

Placuszki ryżowe z kremem daktylowo-bananowym




Składniki (1 porcja - 6 sztuk):

Placuszki: 

  • 2 jaja
  • 45 g mąki ryżowej
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/3 szklanki naturalnego mleka sojowego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego Celiko
Krem: 
  • 1/2 banana
  • 120 g suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki naturalnego mleka sojowego
Jajka rozbełtać trzepaczką w misce. Banana rozgnieść widelcem i dodać do jajek wraz z pozostałymi składnikami. Całość wymieszać. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. 

Daktyle zalać gorącą wodą, tak aby woda je tylko "przykryła". Odczekać 15 minut, dodać banana, mleko i kakao. Całość zmiksować. Podawać z pysznymi placuszkami ryżowymi! 



7 komentarzy:

  1. często robie podobne pyszności ale twoja kompozycja jest cudowna! Aż zgłodniałam po kolacji bhihi
    Pozdrawiam Cam z http://befitandsexystudentlife.blogspot.com
    Obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam. Genialne te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Duży plus za wykorzystanie mleka sojowego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że odstawiłam nabiał i byłam na bakier z laktozą przez jakieś dwa miesiące. Aktualnie wróciłam do jogurtów probiotycznych, które poprawiają perystaltykę jelit. Wybieram te, które są warte wyboru, a w chwili obecnej na półkach sklepowych jest ich niewiele. Całkowite wyeliminowanie produktów mlecznych u mnie się nie sprawdziło. Mleka krowiego nie używam już od dawna i czuję się z tym lepiej, zastępuję roślinnymi i nawet ten smak bardziej przypadł mi do gustu. Przez moje problemy żołądkowe moje pole do popisu w kwestii blogowania jest znacznie mniejsze, to mnie załamuje.

      Usuń
  4. jak zrobię za kilka dni to napiszę czy dobre :)

    OdpowiedzUsuń