Składniki (1 porcja - 6 sztuk):
Placuszki:
- 2 jaja
- 45 g mąki ryżowej
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/3 szklanki naturalnego mleka sojowego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego Celiko
Krem:
- 1/2 banana
- 120 g suszonych daktyli
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki naturalnego mleka sojowego
Jajka rozbełtać trzepaczką w misce. Banana rozgnieść widelcem i dodać do jajek wraz z pozostałymi składnikami. Całość wymieszać. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
Daktyle zalać gorącą wodą, tak aby woda je tylko "przykryła". Odczekać 15 minut, dodać banana, mleko i kakao. Całość zmiksować. Podawać z pysznymi placuszkami ryżowymi!
pyszności!
OdpowiedzUsuńczęsto robie podobne pyszności ale twoja kompozycja jest cudowna! Aż zgłodniałam po kolacji bhihi
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cam z http://befitandsexystudentlife.blogspot.com
Obserwuje :)
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Genialne te placuszki!
OdpowiedzUsuńDuży plus za wykorzystanie mleka sojowego! :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że odstawiłam nabiał i byłam na bakier z laktozą przez jakieś dwa miesiące. Aktualnie wróciłam do jogurtów probiotycznych, które poprawiają perystaltykę jelit. Wybieram te, które są warte wyboru, a w chwili obecnej na półkach sklepowych jest ich niewiele. Całkowite wyeliminowanie produktów mlecznych u mnie się nie sprawdziło. Mleka krowiego nie używam już od dawna i czuję się z tym lepiej, zastępuję roślinnymi i nawet ten smak bardziej przypadł mi do gustu. Przez moje problemy żołądkowe moje pole do popisu w kwestii blogowania jest znacznie mniejsze, to mnie załamuje.
Usuńjak zrobię za kilka dni to napiszę czy dobre :)
OdpowiedzUsuń