niedziela, 5 lutego 2017

Sernik cytrynowo-kokosowy


Składniki (tortownica o szklanym dnie, średnica 23cm): 

Spód:
  • 150g suszonych daktyli 
  • 30 g gryki ekspandowanej 
  • 20 g zmielonych orzechów włoskich
  • 20 g wiórków kokosowych
Masa serowa:
  • 500g sera twarogowego Emilki
  • 100g stałej części mleczka kokosowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 jaja
  • 70 g erytrytolu *lub innego zamiennika 
  • 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny 

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 30 minut. Po upływie czasu daktyle miksujemy na gładką masę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy masę, którą wylepiamy foremkę o szklanym dnie, wysmarowaną olejem kokosowym. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników na masę serową dokładnie ze sobą miksujemy. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Powstałą masę wylewamy do wylepionej foremki. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez min. 50 minut.

Kaloryczność:
8 kawałków - 1581kcal 
1 kawałek - 198 kcal | białko 12g | 7g tłuszcz | węglowodany 24g 




8 komentarzy:

  1. Lubie serniki o posmaku kokosa :P

    OdpowiedzUsuń
  2. to może być mój ulubiony

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam jeszcze okazji jedzenia sernika o smaku kokosa :O

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ciekawie :D A budyń bez cukru? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie smaki to ja lubię. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygłąda cudnie, a czy daktyle można na coś zamienić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować na rodzynki czy suszoną żurawinę, ale całkowicie zmieni to smak i kleistość nie będzie taka sama jak z daktylami :)

      Usuń