Składniki (tortownica o szklanym dnie, średnica 23cm):
Spód:
- 150g suszonych daktyli
- 30 g gryki ekspandowanej
- 20 g zmielonych orzechów włoskich
- 20 g wiórków kokosowych
Masa serowa:
- 500g sera twarogowego Emilki
- 100g stałej części mleczka kokosowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 jaja
- 70 g erytrytolu *lub innego zamiennika
- 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 30 minut. Po upływie czasu daktyle miksujemy na gładką masę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy masę, którą wylepiamy foremkę o szklanym dnie, wysmarowaną olejem kokosowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników na masę serową dokładnie ze sobą miksujemy. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Powstałą masę wylewamy do wylepionej foremki. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez min. 50 minut.
Kaloryczność:
8 kawałków - 1581kcal
1 kawałek - 198 kcal | białko 12g | 7g tłuszcz | węglowodany 24g
Lubie serniki o posmaku kokosa :P
OdpowiedzUsuńto może być mój ulubiony
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji jedzenia sernika o smaku kokosa :O
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :D A budyń bez cukru? :)
OdpowiedzUsuńTak, proszek budyniowy bez cukru :)
UsuńTakie smaki to ja lubię. :D
OdpowiedzUsuńWygłąda cudnie, a czy daktyle można na coś zamienić?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować na rodzynki czy suszoną żurawinę, ale całkowicie zmieni to smak i kleistość nie będzie taka sama jak z daktylami :)
UsuńPysznie wygląda.Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń