Składniki (około 18 klusek):
- 40 g kaszy jaglanej
- 35 g mąki jaglanej (kasza zmielona w młynku do kawy)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 80 g chudego twarogu *lub tofu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 15 g ksylitolu *lub innego słodzika
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy twaróg i miksujemy na gładką masę, którą przekładamy do miski. Do masy dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto (ostrożnie z mąkami, konsystencja ciasta nie może być ani za gęsta, ani za rzadka, ma się kleić). Z ciasta formujemy kluseczki dowolnych kształtów, pamiętając o posypywaniu dłoni mąką jaglaną bądź ziemniaczaną, żeby zminimalizować klejenie się ciasta do dłoni. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy szczyptę soli morskiej. Kluseczki wkładamy ostrożnie do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z jogurtem naturalnym i cynamonem, zmiksowanym bananem, musem jabłkowym czy dowolnymi owocami.
*Kluski nie muszą być na słodko, wystarczy cynamon i ksylitol zamienić na zioła, sól, pieprz i mamy kluseczki wytrawne, które możemy podać np. z sosem pieczarkowym bądź jogurtowym-koperkowym.
Kaloryczność bez dodatków:
482 kcal | białko 25 g | węglowodany 92 g | tłuszcz 2 g
Połowa porcji - 9 klusek, połowa kiwi, 1 łyżka jogurtu naturalnego, cynamon |
Wyglądają smacznie. Ja często robiłam te kluseczki w wersji tradycyjnej :).
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
od zawsze uwielbiałam kluchy! <3
OdpowiedzUsuńPiękny mają kolor! Aż chce się jeść ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie zarabiam w ten sposób, bo na razie nie mam zbyt wiele czasu, żeby na spokojnie wszystko sobie ułożyć, tak czy siak - dziękuję za radę :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich kluseczek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit-healthylife.blogspot.com