poniedziałek, 30 marca 2015

Kukurydziane babeczki ze skórką z cytryny *bezglutenowe



Babki, babeczki, mazurki, ciasteczka... Oznaczają jedno - rozpoczyna się okres przygotowań do świąt wielkanocnych. Kukurydziane babeczki są moją pierwszą propozycją na "małe co nieco" do ulubionej kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka. Delikatne i lekko cytrynowe, musisz ich spróbować. Używając bezglutenowego maku mielonego i proszku do pieczenia, mogą się nimi zajadać nawet Ci, którzy nie tolerują glutenu.


Składniki (10 sztuk):
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki nierafinowanego cukru/ksylitolu *lub innego słodzika 
  • 4 jaja
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 1 i 1/2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na niskich obrotach. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do powstałej masy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przekładamy do papilotek, foremek silikonowych lub formy na muffiny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.







Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się tylko przepis i same babeczki - ale także ich ubranka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko wyglądają! Ja na święta planuje zrobić kuleczki daktylowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis zapisany do zrealizowania w te świtę :D

    https://grapefruitjuicesour.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały być pyszne :) A papilotki są przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne papilotki. Zakochałam się w nich :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń