czwartek, 2 kwietnia 2015

Jogurtowa babka ryżowa *bezglutenowa



Tradycyjna babka z mąki pszennej jest delikatniejsza w smaku, ale z pewnością nie jest zdrowsza. Ryżowa babka jogurtowa jest cięższa i bardzo "zapychająca", jeden kawałek i odpadacie!

Składniki:

  • 350 g mąki ryżowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 320 g jogurtu naturalnego 
  • 60 g nierafinowanego cukru 
  • 3 białka 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka nasion chia (można pominąć) 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia Delecta lub *bezglutenowego
  • kropla aromatu waniliowego Delecta
  • 1/2 szklanki oleju 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksować. Ciasto wylać do natłuszczonej formy (użyłam oleju kokosowego). Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Babkę po ostudzeniu można udekorować, ja użyłam do tego tabliczki gorzkiej czekolady, można posypać orzechami, prażonym słonecznikiem, sezamem albo płatkami migdałowymi. Ewentualnie polukrować... lub zajadać bez dekoracji! 





Wielkanocne wypieki z Delectą Wielkanocne Smaki - edycja VBezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V Babki Wielkanocne 2015

5 komentarzy: