Składniki (2-3 porcje):
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia papryka
- 2 małe cebule
- 500 g przetartych pomidorów (użyłam domowych, ale z puszki będą ok)
- 1/2 szklanki świeżego szczypiorku
- kolendra (świeża, mielona lub ziarnista), pieprz ziołowy, sól morska, słodka papryka
- łyżeczka octu jabłkowego
- olej do podsmażenia
Do dużego garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, cały czas mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek, następnie cukinię, pieczarki i paprykę, nadal mieszając. Wlewamy przetarte pomidory i dusimy przez 15 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę, ocet i przyprawiamy do smaku. Dusimy przez kolejne 15 minut, dodajemy szczypiorek i dusimy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ryżem, zajadamy z grzankami lub z tym czego dusza zapragnie. Smacznego!
Bardzo mi odpowiada takie połączenie : )
OdpowiedzUsuńale bym sobie jutro na obiad zjadła takie leczo! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, pycha!
UsuńA ja sie zastanawiałam jak wykorzystać ciecierzycę :) Z nieba mi spadasz, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszło pyszne, choć mam wrażenie, że brakowało trochę przypraw
OdpowiedzUsuńWidocznie za mało ich dodałaś, moje było wyraziste, świeża kolendra zrobiła swoje.
UsuńBardzo, ale to bardzo lubię leczo :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej kalorii ma jedna porcja takiego leczo? :)
OdpowiedzUsuń