poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Placek gryczany z pomidorem, jarmużem i mozzarellą



Składniki:
  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • 35 g mąki gryczanej
  • 1 średniej wielkości pomidor lub kilka koktajlowych
  • 1/3 kulki mozzarelli 
  • 1 garść jarmużu*
  • sól, pieprz ziołowy
*Jarmuż można zastąpić np. szpinakiem, rukolą lub roszponką. 

Na patelni rozgrzać olej. Białka wraz z żółtkiem rozbełtać widelcem, dodać ulubione przyprawy. Masę jajeczną wylać na patelnię, patelnię przykryć pokrywką, Smażyć na wolnym ogniu. Jeśli masa się lekko ścięła wystarczy ułożyć pokrojonego pomidora, jarmuż i mozzarellę. Ponownie przykryć pokrywką i smażyć do całkowitego ścięcia masy. Smacznego! 



3 komentarze: