niedziela, 8 marca 2015

Kurczak po indyjsku



Składniki (2 osoby):

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1/2 - 3/4 szklanki wody
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 1/4 papryki 
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz ziołowy do smaku. 

Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Selera pokroić ma małe kawałki (można go obrać, ale ja tego nie robiłam). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć lub pokroić na cienkie plasterki. Dodać do kurczaka i przez chwilę podsmażać cały czas mieszając. Następnie całość zalać wodą, dodać imbir i curry. Dusić przez 15 minut na małym ogniu, do wyparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Najlepiej smakuje w połączeniu z ryżem. 




11 komentarzy:

  1. Takie mięsno-warzywne miksy to obiady idealne! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, osobiście nie wyobrażam sobie dnia bez warzyw, szczególnie obiadu.

      Usuń
  2. poproszę na jutro na obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastąpię kurczaka jakimś wege zamiennikiem i mam obiad na dzisiaj :) Dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, np. tofu. Same warzywa bez kurczaka też robiłam i są pycha lub wersja z ciecierzycą , też mega :)

      Usuń
  4. Nie dosc, ze smakowite, to jeszcze zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takiego kurczaka :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę idealnie, uwielbiam takie przepisy ;) Zaczynam właśnie treningi na siłowni i zmieniam dietę próbuję sobie skompletować własne menu i coś czuje, że ten kurczak będzie na pierwszym miejscu wśród dań na obiad xD

    OdpowiedzUsuń