poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Tarta ze szpinakowym mchem
Składniki na ciasto:
- 300g mąki żytniej (najlepiej w proporcji pół na pół z mąką z pełnego przemiału)
- 2 łyżki otrębów owsianych
- jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- łyżka oleju (wedle upodobań)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- wybrane zioła (np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn)
Składniki na farsz:
- 250g piersi z kurczaka
- szpinak (może być zarówno świeży, jak i mrożony)
- ząbek czosnku
- pomidor
- mozzarella
- sól, pieprz
- opcjonalnie feta
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Następnie formę wykładamy ciastem (ciasto nakłuć widelcem, żeby podczas pieczenia się nie podniosło). Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut.
Gdy ciasto się piecze robimy farsz. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni lub gotujemy na parze. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek i dodajemy stopniowo szpinak, doprawiając solą i pieprzem.
Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, układamy na niej kurczaka i przykrywamy go szpinakiem (+ewentualnie pokrojoną fetą), układamy pomidora i mozzarellę.
Ponownie zapiekamy (8-10 minut). Ozdabiamy bazylią i... BON APPETIT! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńjuż wiem co dzisiaj zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńMąka mące nie jest równa, więc kombinuj z konsystencją :)
Usuń