poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Zapiekanka ryżowa z cukinią i kurczakiem



























Składniki: 

- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- torebka brązowego ryżu (100g)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pierś z kurczaka (150g) 
- 1 łyżeczka curry
- 1,5 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz ziołowy
- mozzarella (ja niestety użyłam startego żółtego sera)




Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy pół łyżeczki curry. W międzyczasie kroimy cukinię w plasterki (ja poszłam na łatwiznę i użyłam tarki) i cebulę w krążki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy cukinią i krążkami cebuli, posypujemy solą i łyżeczką ziół prowansalskich.

















Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, łyżeczką curry i gotujemy na parze. Ugotowany ryż wysypujemy z torebki do miski. Dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, lekko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy ugotowanego kurczaka. Wszystko mieszamy. "Farsz" dzielimy na pół, pierwszą część wykładamy na naszą cukinię. Następnie farsz ponownie przykrywamy cukinią i postępujemy tak jak na początku, czyli cukinię i cebulę lekko solimy i posypujemy łyżeczką ziół. Wykładamy resztę farszu i jeszcze raz układamy cukinię. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 20 minut. Po upływie dwudziestu minut posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz