poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Zapiekanka ryżowa z cukinią i kurczakiem
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- torebka brązowego ryżu (100g)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pierś z kurczaka (150g)
- 1 łyżeczka curry
- 1,5 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz ziołowy
- mozzarella (ja niestety użyłam startego żółtego sera)
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy pół łyżeczki curry. W międzyczasie kroimy cukinię w plasterki (ja poszłam na łatwiznę i użyłam tarki) i cebulę w krążki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy cukinią i krążkami cebuli, posypujemy solą i łyżeczką ziół prowansalskich.
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, łyżeczką curry i gotujemy na parze. Ugotowany ryż wysypujemy z torebki do miski. Dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, lekko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz dodajemy ugotowanego kurczaka. Wszystko mieszamy. "Farsz" dzielimy na pół, pierwszą część wykładamy na naszą cukinię. Następnie farsz ponownie przykrywamy cukinią i postępujemy tak jak na początku, czyli cukinię i cebulę lekko solimy i posypujemy łyżeczką ziół. Wykładamy resztę farszu i jeszcze raz układamy cukinię. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 20 minut. Po upływie dwudziestu minut posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz